Naar inhoud

CurieuzeNeuzen in de Tuin: meet ook de hitte en droogte in jouw tuin!

Tijdens de zomer geniet jij graag van je tuin. Maar geniet jouw tuin nog van de zomer? Word 1 van de 5.000 CurieuzeNeuzen en meet de hitte en droogte in jouw tuin. 

Campagnebeeld CurieuzeNeuzen

Je hebt het vast al gemerkt. De hitte- en droogterecords volgen elkaar op, en dat laat zich ook meer en meer voelen in jouw tuin. Hoe wapenen we onze tuinen, parken, akkers en natuurgebieden beter tegen de droogte, en wat maakt dat je tuin tijdens een hittegolf koel blijft?

Dat onderzoekt CurieuzeNeuzen in de Tuin, het grootste burgeronderzoek in Vlaanderen naar hitte en droogte ooit. Met de hulp van innovatieve technologie brengen we op 5.000 meetpunten een half jaar lang de hitte en droogte in kaart. En daar zouden we ook graag jouw tuin bij hebben.  

Op elk meetpunt meet een slimme sensor de temperatuur en het vochtgehalte van de bodem. Via het Internet-Of-Things zendt deze sensor dagelijks data door naar de Universiteit Antwerpen. Via een persoonlijk dashboard krijg je toegang tot de gegevens uit jouw tuin. Zo volg je live welke impact droogte en hitte op jouw tuin hebben.

Plaats ook een sensor in jouw gazon en word burgerwetenschapper in een internationaal uniek onderzoek. Groot, klein, stedelijk of landelijk gelegen: elke tuin kan meedoen. Wetenschappers gaan aan de slag met deze belangrijke data over de effecten van hitte en droogte. En op jouw beurt ontvang jij een rapport vol nieuwe inzichten over jouw eigen tuin.  

Ook onze gemeente doet mee aan het project. Binnenkort zal je enkele slimme sensoren zien verschijnen in de buurt van de begraafplaatsen en aan de berm naast de Loods. 

Schrijf je vandaag nog in via https://curieuzeneuzen.be/ 

Datum van het bericht: dinsdag 02 februari 2021
Huidig nieuwsoverzicht