Naar inhoud

Aangiftes van cybercriminaliteit spectaculair gestegen

Het afgelopen jaar noteerde de Politie Regio Turnhout maar liefst 536 aangiftes van cybercriminaliteit. Corona jaagde het aantal cyberdossiers in 2020 mee de hoogte in. We brachten veel meer tijd door op het internet waardoor criminelen makkelijker slachtoffers konden benaderen en oplichten.

Cybercriminaliteit

Om een antwoord te bieden op het toenemende aantal cybermisdrijven, startte de Politie Regio Turnhout in het voorjaar van 2020 met een eigen cybercrimeteam. Drie medewerkers gaan aan de slag met onderzoeken van computermisdrijven waarbij bewoners op een of andere manier worden opgelicht of benadeeld.

We maken je graag nog eens attent op enkele fenomenen binnen de cybercriminaliteit. Let dus zeker altijd op!

Phishing
Criminelen proberen via een onschuldige mail of telefoontje te hengelen naar vertrouwelijke informatie zoals een pincode, inloggegeven of creditcardinformatie.

Geldezels of money mules
Criminelen proberen gestolen geld door te sluizen via de bankrekening van jongeren of mensen met financiële problemen.

Sociale media
Ga nooit in op aanbiedingen van individuen of duistere profielen op sociale media waarbij jouw bankkaart met pincode wordt gevraagd, in ruil voor een vergoeding.

Smishing of sms-phishing
Krijg je een sms’je van de bank of een andere officiële instelling? Ga er niet op in! Slachtoffers krijgen een sms- of WhatsApp-bericht waarin meestal een link te vinden is. Van zodra je die link aanklikt, wordt er persoonlijke informatie gevraagd.

Vriendschaps- of emotiefraude
Bij deze vorm van cybercriminaliteit ontvang je een sms- of WhatsApp-bericht met de vraag om wat geld over te schrijven op een rekeningnummer. De criminelen laten uitschijnen dat iemand die je nauw aan het hart ligt, zijn bankkaart is kwijtgespeeld.

Online shoppen kan gevaarlijk zijn
Een kijkje aan het nemen op je favoriete webshop? Ook hier kunnen criminelen actief zijn. Ze proberen je weg te lokken van het platform waar je een bestelling wilt plaatsen. Met een link leiden de criminelen je naar een valse website of een website van een koerierbedrijf of bankinstelling. Op deze manier vragen ze je naar vertrouwelijke informatie.

Ben je toch het slachtoffer geworden van computercriminaliteit? Doe dan zeker aangifte bij de politie.

Ontvang je een verdachte mail? Stuur deze dan door naar verdacht@safeonweb.be.

Meer informatie? www.safeonweb.be - https://www.fsma.be/nl/soorten-fraude

Datum van het bericht: maandag 01 februari 2021
Huidig nieuwsoverzicht