Naar inhoud

TOZ-team deelt ‘Vergeet-me-niet-pakketten’ uit aan 75-plussers

Het team Thuis- en Ouderenzorg (TOZ) deelt net voor de feestdagen een ‘vergeet-met-niet-pakket’ uit aan alle 75-plussers van onze gemeente. Op die manier willen ze hen een hart onder de riem steken, tonen dat ze hen niet vergeten zijn en de nodige ondersteuning bieden. Het pakket bevat informatie voor ouderen, een doe-bundel met spelletjes, een receptenboekje en een leuke verrassing.

Raamzwaai-affiche

‘Ouder worden in Beerse is iets om naar uit te kijken’ is al geruime tijd de slogan waarmee het TOZ-team aan de slag gaat met steun van het lokaal bestuur. Het team Thuis- en Ouderenzorg en lokaal dienstencentrum zijn elke dag bezig om die slogan waar te maken binnen hun dagelijks werk. Zo hebben ze twee medewerkers, de Surpluskes, die elke dag dat kleine beetje meer bieden in het dagelijkse leven.

Telefoontjes tijdens eerste lockdown

Midden maart werd in ons land de eerste lockdown afgekondigd omwille van Covid-19. Het TOZ-team en het lokaal dienstencentrum (LDC) sloegen onmiddellijk de handen in elkaar en belden hun doelgroep, alle 60-plussers uit Beerse, een voor een op om te horen hoe het met hen ging. Mensen konden hun verhaal kwijt, hun bezorgdheden meegeven, konden vragen stellen, … . Wie niet telefonisch bereikbaar was, kreeg een persoonlijke brief toegestuurd. Samen zochten ze naar geschikte ondersteuning.


‘Vergeet-me-niet-pakket’ tijdens tweede lockdown

We merken dat we voldoende aandacht moeten hebben voor het emotioneel welbevinden van onze inwoners. Eenzaamheid treedt bij senioren naar de voorgrond: mensen rondom hen vallen weg en ze mogen slechts één knuffelcontact hebben. Er is zoveel verschillende informatie en het nieuwe normaal is nu online contact, voor velen onbekend terrein.
Er is heel veel onzekerheid en daarom willen TOZ-team en LDC hun doelgroep tonen dat ze hen niet vergeten zijn, dat ze er voor hen zijn. Dat doen ze met een ‘vergeet-me-niet-pakket’ voor alle 75-plussers. Er wordt gestart vanaf die leeftijd omdat uit de telefoontjes bleek dat 60-plussers meestal voldoende omkaderd waren en vaak zelf mantelzorger waren voor hun ouder.  

Alle 75- tot 80-jarigen krijgen het pakket thuis toegestuurd. De 80-plussers ontvangen het pakket persoonlijk aan huis, met respect voor de geldende maatregelen.

Het pakket bestaat uit:

  • kleine presentjes
  • een TOZ-gazet met informatie over de werking van het TOZ-team en het LDC, de Surpluskes en thuiszorgdiensten
  • een receptenboekje voor de hobbykok
  • een doe-bundel met puzzels, belangrijke informatie rond hygiëne in deze tijd, een stappenplan om zelf een mondmasker te maken, knutselprojectje in kerstsfeer, … .

Als leuke extra in de doe-bundel kunnen de 75-plussers een woordzoeker invullen. De uitkomst mogen ze ten laatste 31 januari binnenbrengen bij het lokaal dienstencentrum. De winnaar ontvangt een leuk presentje.

De doe-bundel sluit af met een raamzwaai-affiche die de 75-plussers op een zichtbare plek kunnen ophangen. Wie de raamzwaai-affiche ziet hangen (zie foto), kan even halt houden en zwaaien naar de bewoner. De bewoner zal je dankbaar zijn.

Meer informatie? Eline De Bie – team Thuis- en Ouderenzorg – tel. 014 60 05 40 – e-mail: eline.de.bie@beerse.be

Datum van het bericht: maandag 14 december 2020
Huidig nieuwsoverzicht