Naar inhoud

Doe mee aan Behaag onze Kempen!

Ook dit najaar loopt in onze gemeente de actie ‘Behaag onze Kempen!’. Die grootschalige actie is intussen aan haar 26e editie toe. Organisatoren zijn IOK, Natuurpunt, Velt, JNM en 26 Kempense lokale besturen waaronder Beerse. De organisatoren willen inheemse en streekeigen soorten promoten. Je kan in de periode september-oktober ook plantgoed aankopen via de actie.

gemengde haag

Begin met je goed te informeren
Zoek je soorten die geschikt zijn voor jouw tuin? Informeer je vooraf goed! Je vindt heel wat nuttige informatie op www.iok.be/bok. Op de website kom je eenvoudig te weten welke haag ideaal is voor jouw tuin.

Al eens gedacht aan een gemengde haag?
Gemengde hagen bestaan uit meer dan één soort. De hagen zijn beter bestand tegen ziekten en plagen en hebben een mooi blad-, bloesem- en besseneffect. Een gemengde haag kan je (plaatselijk) laten uitgroeien tot een heg. Of je kan ze, net als een klassieke (haag)beukenhaag, strak scheren.

Aanbod
De organisatoren van de actie ‘Behaag onze Kempen’ bieden inheems en streekeigen haagplantsoen, (hoogstam)fruitbomen, kleinfruit, vruchtbomen, enkele klimplanten, enkele heesters, steunpalen voor fruitbomen en compost aan. Inheemse en streekeigen haagplanten gedijen van nature goed op onze arme Kempense zandgronden. Ze trekken meer diersoorten aan en vergroten de natuurwaarde van je tuin. Heel wat van het aangeboden plantgoed is ook zeer nuttig om meer bijen aan te trekken naar je tuin. Speciaal voor de bijen wordt ook bloemenzaad voor bloemenweiden en bloembollen aangeboden. Een bijenbosje biedt dan weer een ideale combinatie van planten om bijen naar je tuin te lokken en de biodiversiteit in je buurt te versterken.

De organisatoren kiezen waar mogelijk voor autochtoon plantmateriaal, dit zijn nakomelingen van planten die zich hier na de laatste ijstijd spontaan hebben gevestigd. Autochtone planten zijn beter aangepast aan ziektes, uitzonderlijke vorstperiodes, interacties met andere organismen… Onze fauna en flora is beter aangepast aan de groei- en bloeicyclus van autochtone bomen en struiken.

Tuinadvies
Maak kennis met diverse fruitrassen in het Begijnhof, ontdek op welke manier en welke soorten groot- en kleinfruit je in je tuin kan kweken en ontdek hoe rijk, boeiend en bloeiend het assortiment bomen en struiken van Behaag Onze Kempen is. Tijdens deze inspiratiewandeling ontmoet je quasi elke aangeboden soort 'live', omkaderd met smakelijke info van Joeri Cortens over het gebruik, historiek en meerwaarde van het aangeboden plantgoed in elke tuin!

Wie na afloop nog specifieke vragen heeft over het ontwerp/de inrichting van zijn of haar tuin kan na de rondleiding terecht bij Joeri en de andere vrijwilligers van Natuurpunt, JNM en Velt.

Wanneer: 19 september van 14 uur tot 16 uur
Waar: Begijnhof Herentals, afspraak aan de Wereldwinkel (Begijnhof 29 - 2200 Herentals)
Inschrijven: de inspiratiewandeling is gratis, maar je moet wel vooraf inschrijven via www.iok.be/tuinbezoek

Hoe bestellen?
Bestellen kan tot en met 20 oktober op verschillende manieren:

  • bij voorkeur via het online bestelformulier op iok.be/bok
  • door het bestelformulier dat je onderaan kan downloaden (of afhalen bij de dienst milieu) binnen te brengen bij de dienst milieu - Heilaarstraat 6

De betaling gebeurt vooraf via overschrijving (meer informatie bij inschrijving).

Afhalen plantgoed
Het bestelde plantgoed moet je zelf afhalen op zaterdag 21 november tussen 9.30 en 11.30 uur op de afhaalplaats van je keuze.

Meer informatie? Bezoek www.iok.be/bok, neem contact op via behaag.onze.kempen@iok.be of informeer je bij de dienst milieu op het gemeentehuis milieu@beerse.be of 014 62 25 87.

Datum van het bericht: maandag 24 augustus 2020
Huidig nieuwsoverzicht